Värdet av den nya tekniken

laptopsMan brukar ofta höra historier om hur illa det är med att ungdomar idag använder sig av den nya tekniken. Det är ett faktum att de är betydligt mycket mer uppkopplade idag än vad ungdomarna var för bara 10 år sedan. Det brukar, framför allt hos de äldre, höjas ett varningens finger om att detta gått för långt och att det fördärvar våra ungdomar och gör dem lata, inaktiva och slöa. Det finns helt klart exempel där det faktiskt når nivåer som är direkt skadliga, framför allt om man låter det gå ut över sin sömn och välmående. Men fördelarna överväger nackdelarna, är min bestämda åsikt.

För den nya tekniken gör något som vi endast kunde drömma om tidigare. Det handlar helt enkelt om att man nu har en motorväg av information att ta till sig av. Man kan följa nyheter på ett helt annorlunda sätt, direkt och uppdaterat från många olika källor. Det är inte enbart tidningar och nyheter på tv längre som ger oss information om vad som händer i världen, den går att hämta från alla håll och kanter, vilket betyder att källkritik blir allt mer viktigt, både i undervisningen och i det verkliga livet.

Genom att använda sig av dessa tekniker så kan vi göra undervisningen än mer dynamisk och anpassad efter hur eleverna faktiskt lär sig idag. Det handlar om att prata deras språk och förstå hur de vill lära sig, samtidigt som man formar det genom pedagogisk undervisning. På så sätt tjänar alla på det, elever som lärare, där man lär sig förstå hur världen faktiskt fungerar idag och hur man kan använda sig av informationen.

This entry was posted in Allmänt. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *